Besinleri uzun süre saklayabileceğiniz 12 yöntem

Hayatınızın temel parçası olan besinlerin ve yiyeceklerin daha uzun ömürlü olmaları için nasıl saklamanız gerektiğini biliyor musunuz? Sizler için besinleri daha uzun süre kullanabilmeni püf noktalarını bir araya getirdik.

1. Alacağınız konservenin ambalajının ezik veya bombeleşmiş olmamasına dikkat edin.


2. Çözülmüş veya derin dondurucu içinde saklanamayan dondurulmuş besinleri sakın almayın. Paket içerisinde sulanma meydana gelmiş ürünleri tercih etmeyin.

3. Dondurulmuş gıdaları alırken iyi paketlenmiş olduğundan emin olun. Ayıca üretim ve son kullanma tarihine dikkat edin.

4. Dondurulmuş gıdaları sakın oda sıcaklığında bırakma gibi bir hataya düşmeyin. Buzdolabınızın 0°C bölmesinde çözülmeye bırakmanız gerek.


5. Pişmiş yemekleri uzun süre oda sıcaklığında bırakmamaya dikkat edin. Yemekler hafif soğuduktan sonra en kısa zamanda buzdolabı içine koyun.

6. Et ve diğer besinleri dondurucuya porsiyon ve paket halinde tek sefer kullanabilecek şekilde koyup saklamalısınız.

7. Uzun süreli saklanabilen kutularda olan sütleri, ağzı açıldıktan sonra en fazla üç gün içinde tüketmelisiniz.

8. Düşük sıcaklık kullanarak besinleri koruyabiliriz. Soğutucularda ve derin dondurucularda sıcaklığı düşürebiliriz. Besinleri 1-4 °C’ler arasında saklamak besinlerin kısa sürede bozulmasını önler.

9. Besinleri korumanın bir diğer yolu ise pişirmedir. Pişirme süresince elde edilen sıcaklık birçok patojenin yok edilmesini sağlar. Ancak bakteri toksinleri ve sporları pişirme sıcaklığından etkilenmezler. Pişirme süresince besinin iç sıcaklığının 74°C ve üzerine ulaşması bakteriyolojik olarak besinin güvenliğini sağlar.

10. Tuz, eski zamanlardan bu yana koruyucu olarak kullanılmaktadır. Besinlere tuz ekleyerek mikropların çoğalmasını yavaşlatabiliriz. Genellikle pH veya düşük sıcaklık nedeniyle mikroorganizmaların tuz toleransı azalır. Örnek olarak asma yaprağı, zeytin, turşu ve peynirde bu yöntemi kullanabiliriz.

11. Şeker, tuz ile benzer bir işleve sahiptir. Ancak konsantrasyonu daha yüksek olmalıdır. Küfler ve mayalar %60’lık şeker konsantrasyonunda yaşayamazlar. Mikropların üremesini yavaşlatan bu yöntem genelde reçel, marmelat, kondense süt ve meyve şekerlemeleri gibi besinlerde kullanılır. Ayrıca bazı kekler de şeker sayesinde daha uzun raf ömrüne sahip olur.

12. Kurutarak besin saklama eskiden beri kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem besindeki su miktarı azaltılarak mikro organizmaların üremesi en düşük seviyeye indirgenir. Kayısı, badem, yarma şeftali, bamya, bezelye ve patlıcan gibi birçok sebze ve meyve çeşidi için bu uygulama yapılabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !