Kişisel gelişim ve sağlıklı iletişim konusunda dünya çapında eğitimler veren MC Akademi Beden Dili İletişim Uzmanı Riccon İlhan Doğan, jest ve mimik kullanımının önemine değiniyor. Beden dilimiz, saklamak istediklerimizi ve söylediğimiz yalanları ortaya çıkartıyor. Kontrol altına alınması güç bir dil olan beden dili çevremize sandığımızdan daha fazla mesaj yayıyor. İyi geçtiğini sandığımız iş görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının nedeni, çoğu zaman beden diliyle yaydığımız mesajların sözel iletişim mesajlarımızla uyuşmaması oluyor.
Bedensel iletişimde hatalarımızı gizleyemiyoruz
Beden dili tıpkı kelimeler gibi anlamları olan bir iletişim aracıdır ve onlar aracılığıyla sürekli olarak etrafımıza mesajlar yayarız. Beden dilinin konuşma dilinden farkı ise, kolaylıkla saklanabilecek bir dil olmamasıdır. Konuşma esnasında yaptığımız hataları, dikkatleri başka yöne çekerek düzeltebiliriz ancak kelimesiz iletişimde hatalarımızı saklamak neredeyse imkânsızdır. Saklamaya çalıştığımız her şey beden dilimiz aracılığıyla çevremizdeki insanlara ulaşır. Özellikle beden dilimizi tanıyan kişilerle iletişim kurarken yalan söylemekten kaçınmalıyız, aradaki farkı okumaları daha kolay olacağından ilişkilerde kalıcı sorunlar oluşabilir.Dilimizin aksine vücudumuz asla yalan söylemez.
Beden dilimizi tam anlamıyla kontrol altına almamız mümkün değil.
Beden dilimizi, üzerinde çalışarak belli bir noktaya kadar kontrol altına alabiliriz ancak el kol hareketlerini kontrol etmemiz mümkünken, göz bebeklerimizin büyümesini, dudaklarımızın kenarında oluşan kıvrılmaları kendi isteğimizle engellememiz mümkün olamaz. Ayrıca beden dilini kontrol altına almaya çalışmak vücutta gerginlik oluşmasına sebep olacağından iletişim sekteye uğrar ve kendimizi ifade etmemiz daha da güçleşir. Bazen aldığımız birtakım bilgiler yüzünden farkında olmadan, karşımızdaki kişiyi sorgular gibi davranabiliriz bu da iletişimde bozukluklara yol açabilir. Bizim beden dilimizle verdiğimiz olumsuz mesajlar, karşımızdaki kişinin beden dilinin de değişmesine yol açar ve iletişim hatalı bir şekilde devam eder. Sağlıklı ilişkiler kurabilmek için, iletişim esnasında, beden dilimizle karşımızdaki kişiyi rahatsız edecek sinyaller göndermekten kaçınmalıyız.
İletişimde gözlem bölgesi içerisinde kalmak önemli bir nokta
İletişim kurarken, karşımızdaki kişinin gözlem bölgesi içerisinde olmaya dikkat etmeliyiz, bu sayede beden dili sinyallerini iletişimde olduğumuz kişiye rahatlıkla iletebiliriz. Hiçbir engele uğramadan beden dili sinyallerimize ulaşabilen kişiler, saklayacak bir şeyimiz olmadığını düşünerek rahatlarlar. Beden dili sinyallerinin karşılıklı olarak sekteye uğramadan alınması iletişimde güven oluşmasına yardımcı olur. Gözlem bölgesi dışında sağlanmaya çalışılan iletişimlerde olumlu sinyallerin dahi yanlış anlaşılması mümkündür. Ortaya çıkan farklı yorumlamalar yüzünden çeşitli tartışmalar çıkabilir. Gözlem bölgesi içinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, rahatsız edici sinyallerden uzak durmaktır. Burun, kulak, saç kaşımak gibi davranışlar karşımızdaki kişide kötü bir etki oluşturacaktır.
Beden dili sözel iletişimden daha fazla mesaj iletir
Konuşma esnasında veremediğimiz ya da vermek istemediğimiz pek çok mesajı beden dilimizle veririz. Özellikle duygularımızı karşımızdaki kişiye iletme konusunda beden dilimiz daha hızlı ve daha etkilidir. Üzgün ya da kızgın olduğumuzda biz konuşmadan da karşımızdaki kişi içerisinde bulunduğumuz ruh halini kolaylıkla anlayabilir. Aynı şekilde karşımızdaki kişiye karşı hislerimizi de istemsizce beden dilimizle belli ederiz. Beden dilini okumak zaman ve emek ister Beden dilini okuyabilmek için onu yabancı bir dil gibi öğrenmek gerekmektedir. Bu dil içerisinde, kişiliğimizin bütün bilgileri gizlidir. Kendimizi tanımamız da beden dilimizde yaptığımız hataları fark etmemize yardımcı olacaktır. Beden dilini analiz edebilmek için; incelemek, gözlemek ve öğrenmek gerekmektedir. Birlikte uzun zaman geçiren kişilerin birbirlerini daha iyi tanımalarının nedeni, beden dillerini çözebilecek geniş zamanlarının olmasıdır. İyi tanıdığımız kişilerin doğal hallerini bildiğimizden yalan esnasında bedenlerinde oluşan değişiklikler hemen dikkatimizi çekecektir. Özellikle bakışlarını kaçırmaları veya gözlerini sabit bir noktaya dikerek konuşmaları yalan söyledikleri hakkında ipuçları verebilir.