Uyku bozukluğunuzun farkında mısınız?

Çok mu horluyorsunuz? Dikkatli olun: Çok horlama diyabet ve kalp hastalıkları gibi birçok ciddi kronik hastalığın en önemli habercisi.

Obstrüktif uyku apnesi (OSA) hastalarını belirleme ve bu hastalıkla mücadele etmelerine yardımcı olma amacıyla Royal Philips Electronics, önümüzdeki beş yıl içerisinde dünya çapında bir milyon kişiyi taramadan geçirmeyi hedeflediğini açıkladı.

İnsanların yaşam kalitesini artırmayı misyon edinmiş bir firma olarak Philips’in duyurduğu program, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılacak uyku bozukluğu taramalarını kapsıyor.

Türk kullanıcıların da www.uykuluyum.com websitesi üzerinden erişebilecekleri online risk değerlendirme testi ile yapılacak taramalar sonucunda uyku apnesi risk düzeyleri tespit edilen kişiler gerektiği takdirde tedavi süreçlerine yöneltilecek.

Uyku apnesinden muzdarip her 5 kişiden 4'ü durumlarının farkında değil...
Dünya Uyku Günü kapsamında dünya çapında birçok araştırma çalışması ve etkinliğe imza atan Philips, bu yıl da son olarak Hollanda’da yaptığı araştırma ile uyku apnesinin günümüzde ne kadar yaygın bir hastalık olduğunu gözler önüne serdi. 4.000'i aşkın Philips çalışanının katılımıyla gerçekleştirilen geniş kapsamlı araştırma, uykuda solunum bozukluğunun toplumda yaygınlığına ilişkin yeni bulgular ortaya koydu. Araştırma, Twente Üniversitesi, Medisch Spectrum Twente Hastanesi, hasta örgütü ApneuVereniging ve Philips ortaklığı ile yapıldı. Çalışmada katılımcıların %6,4'ünün uyku apnesinden muzdarip olduğu ortaya çıktı. Araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı bir bulgu ise, uyku apnesi semptomları bildiren katılımcıların %78'inin bu uyku bozukluğundan muzdarip olduklarının hiçbir şekilde farkında olmadıkları idi.

Uyku apnesi hastası birçok insanın durumlarının farkında olmamalarına karşın, bu rahatsızlık ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Öte yandan uyku apnesinin tedavisi zor değil. Dolayısıyla araştırma, üst solunum yolunun tıkanmasına bağlı olarak gelişen ve en yaygın türü Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) olan uyku apnesinin ne sıklıkta görüldüğüne ilişkin güncel bilimsel verilerin toplanmasını amaçlamaktadır. Yıllardır hekimler ve bilim insanları uyku apnesinin yüksek tanı atlama oranlarından şüphe etmektedir. Bu sebeple de araştırma, hastalıktan muzdarip olduğu halde durumunun farkında olmayan ve tedavi görmeyen hasta sayısını ortaya çıkarmak üzere tasarlanmıştır.

Bugüne dek uyku apnesi alanında en geniş çaplı örneklem üzerinden yürütülmüş araştırma olma özelliğini taşıyan çalışmaya, Hollanda'da farklı yaşlardan ve eğitim düzeylerinden, farklı türde mesleklerden ve farklı kültürel geçmişlerden gelen erkek ve kadınlardan oluşan Philips çalışanlarının %29'u katılım göstermiştir. Bu daha önceki benzer tarama çalışmalarına oranla, katılımda büyük bir artış anlamına gelmektedir.Örneğin, 1993 yılında yayımlanan, sıklıkla atıfta bulunan çalışmalardan birinde sadece 602 kişi incelenmiştir. Söz konusu çalışmada, çalışma çağındaki orta yaşlı kadınların %2'si, erkeklerin ise %4'ünün uyku apnesi hastası olduğu öngörülmüştür [1].

Philips, uyku bozukluklarını tedavi ederek insanların geceleri iyi uyumasına yardımcı olmak üzere tasarlanmış ürünler alanında dünyada lider bir konumdadır. Bilim insanları, hastaneler ve hasta örgütleri ile iş birliği yapılması, yenilikçi sağlık hizmetleri çözümlerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

[1] Orta yaşlı erişkinlerde uykuda solunum bozukluğu prevalansı; Young T., Palta M., Dempsey J., Skatrud J., Weber S., Badr S.; 1993;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8464434.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !