Türkiye’de Korkma Ye-Vata Prensibi’yle İncelme ile tanınan uzman psikolog bu kez de anneleri uyardı; “Çocuklarınızın ilerleyen yıllarda obeziteye yakalanmamasını istiyorsanız, hamileliğiniz sırasında diyet yapmayın ve çocuklarınızı her ağladığında yemekle susturmayın”
İlk kitabı Korkma Ye-Vata Prensibiyle İncelme ile beslenme ve sağlıklı zayıflamayla ilgili tüm bilgilerimizi alt üst eden Psikolog Zaza Yurtsever, obetize sorununun çözülmesinde annelere büyük görevler düştüğünü söylüyor. Annelerin hatalı davranış kalıplarının ilerde çocuklarının obeziteye yakalanma riskini arttırdığını dile getiren Yurtsever özellikle hamilelikte yapılan diyetler konusunda anne adaylarını uyarıyor: Pek çok kişinin yeme bozukluğu anne karnında başlıyor. Beslenme alışkanlıkları konusunda sağlıklı bireyler yetiştirmek annelerin elinde.
Bebeğinize kıtlık bilinci aşılamayın!
Anne adaylarının hamilelikleri sırasında diyet yapmaları halinde bebeklerinin ileride obeziteye yakalanabileceğini belirten Yurtsever, “Anne karnındaki bebek, direkt annenin aldığı besinlerler sayesinde gelişir. Annenin az besin alması halinde bebek de otomatik olarak az beslenir. Bu durumda bebeğin aldığı mesaj kıtlıkla dolu bir dünyaya doğacağı yönündedir. Mümkün olduğunca çok beslenmesi gerektiği ve aldığı besinin büyük bir bölümünü kıtlık zamanlarında depolamak üzere saklaması gerektiği bilgisi bilinçaltına işler. Bu bilgiyle dünyaya gelen çocuk da otomatik olarak fazlaca gıda alır ve aldığı gıdayı daha az enerjiye çevirerek depolar” diyor.
Bebeği her ağladığında beslemek hatalıdır!
Annelerin bir başka beslenme bozukluğuna yol açan davranışının da bebeklerini ihtiyaçlarından fazla beslemek olduğunu dile getiren Zaza Yurtsever, “Anneler içgüdüsel olarak bebeklerinin mutlu ve sağlıklı olmasını ister. Bu nedenle de kimi zaman hatalı davranış kalıpları geliştirirler. Bebeklerini ne kadar sık beslerlerse o kadar doğru davranmış olacaklarını düşünerek, bebekler her ağladığında onları besleyen annelerle karşılaşıyoruz. Oysa ki bebeklerin belli miktarda besine ihtiyaçları vardır. Bebek, kimi zaman ilgi görmek, kimi zaman bir ağrısı olduğu için, kimi zamansa uykusu geldiği için ağlar. Ağzına bir şeyler verilen bebek de otamatikman ağlamayı kesmek zorunda kalır. Böyle bir durumda da anneler doğru davrandıklarını düşünürler. Oysa ki bebek aç değildir” diye konuşuyor.
Duygusal durumunuz yeme atağı yaratmasın!
Bu tip beslenen çocukların, ilerleyen yıllarda her türlü duygusal sorununu yemek yiyerek bastırmaya çalışacağını dile getiren Yurtsever, “Emotionaleating-yani duygusal yeme durumları ihtiyacı bu tip yetiştirilen çocuklarda büyük bir sıklıkta görülüyor. Kızgınlığını, üzüntüsünü, ilgi görme ihtiyacı oluştuğunda buzdolabının kapağını arayalıp yiyecek bir şeyler aramaya başlıyorsanız, kökeninde bu tip bir beslenme yatıyor olabilir” dedi.