Hamilelikte kaç kilo alabilirim?

Hamilelikte 9-12 kilo alınması normaldir. Ancak, alınacak kilo yaşa, hamilelik öncesi kiloya bağlı olarak değişebilir.

Gebelik boyunca toplam kaç kilo alabilirsiniz? Zayıf bir anne adayıysanız kaç kilo, fazla kilolu bir anne adayıysanız kaç kilo almanız normaldir? Hamilelikte az kilo almanın zararı var mı? Hamilelikte aşırı kilo almak ne tür sorunlara yol açar? Beslenme ve diyet uzmanı Aydan Atasoy, gebelikte normal kilo alımıyla ilgili konuları anlatıyor…

Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

Hamilelikte ideal kiloda olanların 9-12 kilo alması normaldir. Anne adayı zayıfsa bu kilonun 16 kiloya kadar çıkmasını istiyoruz. Anne adayı kiloluysa da 11 kiloya kadar almasını bekliyoruz.

Planlı hamileliklerde, hamilelik öncesinde anne adayının sağlıklı bir beslenme programı uygulamasını öneriyoruz.
Hamilelik süresince kilo alımı şu şekilde olabilir:
Hamileliğin ilk üç ayında 1- 3 kilo arasında,
Hamileliğin 4-5-6. aylarında 1'er kilo
Hamileliğin 7-8-9. aylarında 2'şer kilo

Hamilenin bulantısı varsa, ilk dört ayda genellikle kilo veriliyor, ama bulantının kesilmesiyle birlikte ani kilo artışı görülebiliyor.

Kişiden kişiye değişse de ideal olan, ayda 1-2 kilo alınması.

Hamilelikte az kilo almanın zararı var mı?

Anne normal ağırlığındaysa, yedi kilonun altında kilo aldığında, bebek düşük ağırlıkta doğuyor. Az beslenen kişiler, genellikle anoreksiyalı hastalar hamile kaldıklarında, yemek yemek istemiyorlar ve beslenmiyorlar. Dolayısıyla bebeğin ortalama 2.300 gram olması gerekirken bundan 500 gram daha düşük ağırlıkta doğma ihtimalini artırıyorlar. Normal şartlarda yedi kilonun üstünde kilo alınmasını istiyoruz, ancak anne çok kiloluysa daha az kilo alabilir.

Hamilelikte aşırı kilo almak ne tür sorunlara yol açar?

Hamilelikte 18 kilonun üstünde kilo alınıyorsa bu çok sakıncalı. Çünkü hamileliğin ortalarına doğru diyabet ve hipertansiyon riski, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ortaya çıkabiliyor, vücutta çok ödem olabiliyor, bu da bebeğin doğumdan sonra ve ilerleyen yaşlarda diyabet riski taşımasına neden olabiliyor.

Hipertansiyon da erken doğuma, ani bebek ölümlerine neden olabiliyor. Vücutta çok ödem olduğunda, anneye konforsuz bir hamilelik yaşatıyor. Eğer ani bir kilo artışı varsa, hemen beslenme düzeni gözden geçirilip tekrar bir beslenme planı yapılması gerekiyor. Düşük tehlikesi yoksa hamilenin hareketi de artırılıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe