Hamileyken tekrar hamile kalınır mı?

Bildiğimiz gibi hamile olan bir kadının tekrar hamile kalabilmesi mümkün değil. Ancak bazen doktorların "imkansız" dediği bazı şeyler yaşandığında insan "acaba ben de aynı durumu yaşar mıyım?" diye düşünmeden edemiyor. 

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında hamileyken tekrar hamile kalan bir anne adayının öyküsünü dinledik. Daha önce dünyadan birkaç örneğini duyduğumuz bu olay Türkiye'de ilk defa yaşanıyor.

Dünyada 12. kişi ve Türkiye tarihinde bir ilk olarak yaşanan bu olayın kahramanı Türkiye'de ilk defa yaşanan hamileyken hamile kalma olayının aktörü süper anne lakaplı Sevinç hanım. Sevinç Hanım 35. haftalık hamile ama aynı zamanda 31 haftalık da bir bebek taşıyor. Bir kadının hamileyken yeniden hamile kalma durumuna tıpta "Superfoetation" adı veriliyor. Biz de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan'a hamileyken tekrar hamile kalmanın mümkün olup olmadığını sorduk.

NORMALDE GEBELİK SONLANMADAN YENİ BİR GEBELİK OLUŞMAZ 
Normalde gebelik üzerine, yani o gebelik sonlanmadan yeni bir gebelik oluşmaz. Sebebi ise kadınların her ay bir yumurta gelişimine uygun anatomide olmalarıdır. Gebelik oluştuktan sonra yumurtalıklar aktivasyonu duraklatır, bu nedenle gebelik oluşumu da doğum sonrasına dek mümkün değildir. Ancak literatürde çok nadir olarak bu tür gebelikler bildirilmektedir.

NADİR YAŞANAN BU DURUM NASIL GERÇEKLEŞİYOR? 
Bu durum tıpta iki şekilde açıklanır: Birincisi çok nadiren aynı ay iki yumurtanın gelişmesi ve bir tanesinin daha sonra döllenmesi (süperfekundasyon), ikincisi ise kadın gebe kaldıktan sonraki aylarda başka bir yumurta ile döllenme olmasıdır. (süperfetasyon). Yani tıp, normal şartlarda bunun imkansız olduğunu söylerken milyonda bir ihtimalle gerçekleşmiş gebelik üstü gebelikler vardır.

BAZEN GEBELİKLER AYNI ANDA İÇ VE DIŞ GEBELİK OLARAK GELİŞEBİLİR
Ayrıca bazen gebelikler aynı anda iç ve dış gebelik olarak gelişip yanıltıcı da olabilir. Fakat bunlar da yaygın ve normal gebelikler sınıfına girmez.

GEBELİKTE CİNSEL İLİŞKİYE GİRERKEN PREZERVATİF KULLANIN
Korunmaya başlamak için gebelik sonrasını bekleyebilir ya da gebelikte cinsel ilişkiye girerken hijyen sağlama amacıyla prezervatif kullanabiliriz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe