Genç kızlarda dışlanma kaygısına çözüm

Orkid'in genç kızların ergenlik döneminde yaşadığı kaygıları ve sorunları ele aldığı anketin sonuçları, genç kızların yüzde 86'sının başarısızlıktan korktuğu için yeni şeyler denemekten kaçındığını, yüzde 59'unun ise başarısız olduklarında toplum tarafından dışlanma kaygısı taşıdığını ortaya koydu. 

Anket sonuçlarını yorumlayan Prof. Dr. Bengi Semerci, genç kızların ergenlik döneminde desteğe ihtiyaçları olduğunu hatırlatarak "Seçimleri ve başarısızlıkları yargılanmazsa gençler daha sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirir" dedi.

Orkid, ergenlik döneminde özgüvenlerini yitiren, herhangi bir şeyi sadece başarısız olma ihtimali yüzünden hiç denemeyen genç kızları daha iyi anlayabilmek amacıyla Türkiye genelinde 16-24 yaşları arasındaki genç kızlarla bir anket gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre genç kızların yüzde 86'sı başarısızlıktan korktuğu için yeni şeyler denemekten kaçınıyor, yüzde 59'u ise ergenlik dönemlerinde kendilerine olan güvenlerini kaybediyor. Genç kızların yüzde 59'u başarısız olduklarında toplum tarafından dışlanacaklarını düşünüyor.

Genç kızların bu sorunlarla daha kolay baş edebilmesi için başlatılan #KızGibi hareketi, daha görünür olmayı ve daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyor. Genç kızların özgüven sponsoru Orkid, genç kızlara "Başarısızlıktan korkma, asıl başarısızlık hiç denememektir" diyerek cesaret vermeye devam ediyor.

Ergenlik dönemindeki başarısızlık endişesi en büyük engel
Orkid'in KızGibi kampanyası kapsamında Türkiye genelinde gerçekleştirdiği anket sonuçlarını yorumlayan Prof. Dr. Bengi Semerci, "Ergenlik dönemi gelişimsel olarak kimlik arayışının olduğu bir dönemdir. Bu dönemde gençler her şeyi yapabileceklerini düşünürkenbir yandan da başarısızlık endişesiyle hiçbir şeyi yapamayacaklarını düşünüyor. Yine ergenlik döneminde gençlerin bedenleri dahil kendinden memnun olmama, kendini beğenmeme duyguları ağır basıyor. Kimlik arayışı içinde birçok şeyi denemek istiyorlar. Ergenlik döneminde görülebilecek bu davranışların, duyguların ergenin tüm yaşamını olumsuz etkilememesi için ailesinden ve çevresinden destek alması gerekiyor. Gençler, doğru ve bilinçli bir şekilde yönlendirilir; seçimleri ve başarısızlıkları yargılanmazsa daha sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirir" dedi.

Kız çocuklar okul, kariyer, spor, sanat gibi alanlarda daha fazla desteklenmeli
Prof. Dr Semerci, genç kızların başarısızlık korkusunun daha fazla olmasının nedenlerini iseşöyle açıklıyor: "Bazı ülkelerde daha fazla olmak üzere, ergenden beklentiler kız ve erkek çocukları için farklılık gösteriyor. Erkek çocuğun geleceğine yönelik beklentileri başarıya yönelik ve önemli bulunduğu için erkek çocuklar aileleri ve toplum tarafından daha fazla destekleniyor. Kız çocuklarından beklentiler ise ev işlerinde başarılı olmaları, annelerine yardım etmeleri, daima dikkatli olmaları, aşırıya kaçmamaları gibi konular... Kız çocuklarının okul, kariyer, spor, sanat gibi alanlarda desteklenmesi daha kısıtlı olduğu gibi, birçok alanda onlara yansıtılan "Zaten gerekmez" düşüncesi özgüvenlerini yok ediyor, başarmak için tekrar tekrar denemelerini zorlaştırıyor. Aile ve çevreden gelen "Önemli değil" yaklaşımıylakız çocuklarının başarma yolundaki çabaları engellenmiş oluyor. Orkid'in yaptığı anketin sonuçları, bunun yansımalarını ortaya koyarken tüm topluma kız ve erkek çocuklarına eşit destek, söylem, hak ve kariyer planları yapılmasının gerekliliğini ve önemini vurguluyor."

Anket Sonuçlarına Göre:

  • 16-24 yaş aralığından genç kızların en büyük korkusu topluluk önünde konuşmak.
  • 10 kızdan 6'sı ergenlik döneminde yaşadığı başarısızlık sonrası vazgeçmek istiyor.
  • 10 kızdan 8'i başkalarıyla rekabetin başarısız olma korkusuna katkı sağladığını belirtiyor.
  • 10 kızdan 8'i başkalarını memnun etme ve mükemmel olma baskısının başarısız olma korkusuna katkısı olduğunu belirtiyor.
  • Genç kızların yüzde 52'si başarısız olma korkusunu en çok okulda yaşadığını söylüyor.
  • Genç kızların yüzde 80'i başarısız olduklarında denemeye devam etmek için teşvik edilmeleri gerektiğini düşünüyor.
  • 10 kızdan 6'sı ergenlik dönemlerinde başarısız olmaktan korkmasalardı hayatlarının daha iyi olacağını belirtiyor.



✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe