Tüp Bebek

Tüp bebek; normal yollarla gebe kalamayan kadınlara uygulanan ve gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Dünyada ilk kez 1978 yılında İngiltere'de uygulanmaya başlayan bu yöntem, Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesinde uygulanmış olup günümüzde yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Aynı zamanda tüp bebek Ankara ve tüp bebek İstanbul uygulanmaktadır.

Tüp Bebek Yöntemi Nasıldır?
Kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesi yoluyla embriyo gelişimi için uygun ortam yaratılmaktadır. Sonrasında embriyo kadının rahmine yerleştirilir. Bu yöntem embriyonun ilk oluşum ve gelişiminde anne rahminde gelişmesinin mümkün olmadığı hallerde uygulanır. Alanında uzman kişilerce ve uygun bir laboratuvar ortamında yapıldığı zaman gebelik şansı yüksektir.

Tüp Bebek Kimlere Yapılmalıdır?
Çiftler 12 ay boyunca düzenli ve korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik gerçekleşmezse bazı tetkikler yapılır. Bu tetkikler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar normal gebeliğin mümkün olmadığını ortaya koyarsa çiftler ancak bu durumda tüp bebek yöntemini denemelidirler. Örneğin; kadının yumurtalık rezervinin düşük çıkması, yumurtlama fonksiyonunda bozukluk, kadının fallop tüplerinin tıkalı olması, 38 yaşın üstünde bir kadının 6 ay düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamaması tüp bebek yönteminin denenmesi gereken sonuçlardandır.

Tüp Bebek Yöntemini Deneyecek Hastalar Hangi Konularda Bilinçlendirilmeli?
Kadınlarda karın içi şişlik, karın içi kanama, yangı, nefes almada zorlanma, damar içinde oluşan pıhtı sebebiyle akciğere pıhtı atılması gibi riskler vardır. Bu riskler konusunda hasta bilgilendirilip tedbir alması sağlanmalıdır. Prof.Dr. Timur Gürgan konu hakkında bilgiler vermektedir.

Tüp bebek İçin Kadının Yaşı Önemli Midir?
Kadınların yaşı ilerledikçe gebe kalma ihtimalleri de düşmektedir. Şöyle ki yumurtalıkların yumurtlama kapasitesi ve yumurtlama kalitesi ilerleyen yaşlarda azalmaktadır. Bu yüzden gebe kalma ihtimali de düşer. Yaştan hariç genetik özellikler de yumurtlama kalitesini ve kapasitesini etkileyebilmektedir.

Tüp Bebek Yönteminde Başarısızlık Nedenleri Nelerdir?
Azalmış yumurtalık, anne yaşının ileri olması, laboratuvar koşullarının yetersizliği, rahimdeki doğuştan gelen ya da sonradan oluşan problemler, tüplerde sıvı toplanmaması gibi sebepler yüzünden tüp bebek yöntemi başarısız olabilmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe