Sevimliliğine kanmayın kireçlenmeye neden oluyor!

Obezite, sadece yetişkinlerin değil artık çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin de kâbusu olmaya başladı. 

Bugün dünyada her 2 yetişkinden ve her 6 çocuktan 1'i fazla kiloya sahip. Uzmanlar, çocukluk çağında sevimli görünen fazla kiloların ileriki dönemde birçok hastalığın yanı sıra eklem kireçlenmesine de davet çıkardığını söylüyor ve ebeveynleri uyarıyor: "Çocuklarınızın sağlığına yapacağınız en büyük yatırım onlara yeterli ve dengeli bir beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmaktır."

Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen obezite, her geçen gün daha çok insanı tehdit ediyor. 2008 yılında 400 milyon kişinin obez olduğu dünyada 2015 yılında bu rakam, neredeyse iki katına çıkarak 700 milyona ulaştı. Aynı şekilde 2008 yılında 1,4 milyar kişi fazla kiloya sahipken, 2015'te bu sayı 2,3 milyara yükseldi. Her 2 kişiden 1'i fazla kiloya sahipken, çocuklarda ise 6'da 1 gibi oldukça yüksek bir orana ulaşmış durumda.

Sevimli göründüğüne aldanmayın!

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanan obezite ve fazla kilonun çocuklarda görülme sıklığının yüksekliğini ileriki yaşlar için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor. "Çocukluk çağında sevimli bir görüntü oluşturan fazla kilolar, ileriki yaşlarda kalp hastalıkları, tansiyon problemleri, diyabet (şeker hastalığı), astım ve hatta eklem kireçlenmesi gibi hastalıklarına neden olabilir" diyen Erdoğanoğlu, şunları söylüyor:

"Bilinmedir ki obezite bir gecede yok olmaz. Bir çocuk ne ölçüde fazla kilolu ise hayatı da o ölçüde olumsuz etkilenir. Merdiven çıkması zorlaşır, akranlarıyla oyunlarda kısıtlanır ve utanma duygusu ile sosyal hayata katılımı azalır. Çocukluk çağındaki fazla kilolar; çocukları sadece yetişkinlerde görülen hastalıklara aday hale getirir."

Çocuklarda yetişkinlerden daha hızlı sonuca ulaşılır

Yıldız Erdoğanoğlu, ebeveynlere önerisini ise "Gerçekçi bir yaklaşımla, çocukluk çağında biz yetişkinlerden daha hızlı olarak istenilen sonuçlara ulaşılabilir ve bu durumun uzun süreli korunması sağlanabilir. Çocuklarınızın sağlığına yapacağınız en büyük yatırım onlara yeterli ve dengeli bir beslenme, fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve gerektiğinde profesyonel destek almaktır" diyerek yapıyor.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe