Bu diyet ağız sağlığına iyi geliyor

Journal of the American Geriatrics Society tarafından yapılan araştırmada, kalp sağlığına iyi gelen besinleri tüketerek yapılan diyetlerin ağız sağlığına da iyi geldiği belirlendi. 

Uzmanlar bu noktada DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diyetine dikkat çekti. Yüksek tansiyonu dengelemek için yapılan DASH diyetinin vücudumuza daha birçok faydasının olduğunu saptadıklarını belirten araştırmacılar, bu yöntemin ağız sağlığını da koruduğunu kaydetti.

20 YIL TAKİP EDİLDİLER
Uzmanlar araştırmaları kapsamında yaşları 47 ile 90 arasında değişen 533 erkeği inceledi. Uzmanlar erkek denekleri 20 yıllık bir dönem içinde her üç yılda bir düzenli olarak takip etti. Üç yılda bir gerçekleştirilen ağız kontrollerinde de deneklerin, dişlerini kaybetmesine neden olan kök çürüklerine bakıldı.

ÇÜRÜK İHTİMALİ YÜZDE 30 AZALIYOR
Bu kapsamda tahıllı, az şekerli, bol sebze-meyveli, az yağlı ve diyet lifli gıdaları yani DASH diyetinde de tavsiye edilen gıdaları tüketenlerin ağız sağlıklarının diğerlerine oranla çok daha iyi olduğu görüldü. Uzmanlar, DASH diyetine benzer şekilde beslenen erkeklerin diş köklerinde çürük çıkma ihtimalinin diğerlerine oranla yüzde 30 daha az olduğunu saptadı.

KÖTÜ NEFESİN SEBEBİ DİŞ ETİ HASTALIKLARI
Diş Hekimi Pertev Kökdemir de DASH diyetini öneriyor. DASH diyetinin ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olduğunu belirtiyor. Kökdemir; "Vücudumuzun diğer kısımlarının sağlığı gibi ağız sağlığımızda iyi beslenmeye bağlıdır. Ağzımız kötü beslenmeye çok duyarlıdır. Erken diş kayıpları ile diş eti hastalıkları, kötü bir nefese neden olur. Birçok beslenme bozukluğu vücudun diğer bölgelerinden önce ağzı etkiler" diyor.

TAHIL VE PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENMELİYİZ
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Fermente olabilen karbonhidratlar, bakteriler ile beraber çalışarak çürük oluşumunu başlatır ve dişlere zarar verir. Bu nedenle karbonhidrattan uzak, genel olarak tahıllara dayalı bir beslenmeyi tercih etmeliyiz. Ayrıca beslenmemiz peynir, yoğurt, et, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler gibi proteinleri de içermelidir. Yağlar ve şekerleri az tüketmeye özen göstermeliyiz. Çürükten korunmak için bakteriler tarafından üretilen asitlerin minimumda tutulması gerekir" diyerek DASH diyetine benzer bir sağlıklı beslenme stilini öneriyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe