Diyabet hastalarına beslenme önerileri

İnsülin vücutta enerji dengesini kontrol eden bir hormondur. Kandaki şekerin hücre içine girmesini sağlamaktadır.

Hücre içine giren glukoz, enerji kaynağı olarak kullanılır. Böylece kanda şekerin yükselmesi de önlenmiş olur. Diyabet kandaki glukoz düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Dünyada her yıl diyabet 1 milyondan fazla kişiye amputasyon yapılmasına, 500 milyon kişide böbrek yetmezliğine, 300 milyon kişide ise körlüğe neden olmaktadır. Günümüzde artan obezite, sedanter yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı diyabet görülme sıklığı gittikçe artmaktadır.

Kan şekerimiz kaç olmalı?

Açlık kan şekeri sağlıklı kişide 90 mg/dl altında,
Tokluk kan şekeri ise sağlıklı kişide 2. saatte 140 mg/dl nin altında olmalıdır.

Kan şekerinin olabildiğince normale yakın seviyelerde tutulması duyusal-sinirsel sorunlar, görme problemleri, böbrek hasarları, kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma riskini azalmaktadır.Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenme diyabet tedavisinde oldukça önemli bir rol oynar.

Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak gelişebilecek komplikasyonları önlemek veya geciktirmektir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğuna göre diyabet tedavisinin temelini de sağlıklı bir diyet oluşturur.

Diyabette dikkat edilmesi gereken 8 önemli detay

1-Diyabetli olmak demek hayatınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yememeniz gerektiği anlamına gelmez. Sadece besin çeşitine ve miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
2-Kan şekeri düzeylerini etkileyen temel besin öğesi karbonhidratlardır. Karbonhidrat ihtiyacı mümkün olduğunca glisemik indeksi düşük yiyeceklerden karşılanmalıdır.
3-Karbonhidratlar tek başlarına alınmamalı, herhangi bir protein kaynağıyla birlikte tüketilmelidir. Örneğin; muzlu süt gibi.
4-Uzun süre aç kalınmamalı, ana öğünler küçük ara öğünler ile desteklenmelidir.
5-Basit şeker içeren reçel, bal, çay şekeri, tatlı gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Bu gıdaların diyabetik olanları tercih edilebilir.
6-Lif içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi rafine gıdalara oranla daha az enerji verdiği gibi doygunluğu da arttıracaktır. Günlük önerilen posa tüketimi 25-35 gr'dır.(Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın, hazır meyve suyu yerine taze meyve yemeyi tercih edin, diyetinizde kuru baklagillere sıklıkla yer verin)
7-Günlük 2,5 lt suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin.
8-Öğünlerinizde tükettiklerinizi not edip, yemekten 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilirsiniz.

*DİYETİSYEN MELDA ERDEN

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe