Yorucu spor rutininden sonra en iyi arkadaş

Spor öncesi ve sırasında tüketilmesi gereken yiyecekler kadar, spor sonrası tüketilmesi gereken besinler kasları tamir etme, depoları yerine koyma ve tekrar enerji kazanma konusunda bir o kadar önem taşıyor.

Spor yapılarak kaybedilen enerjinin, antrenman sonrasındaki ilk 30 dakika ile 2 saat arasında yerine konması gerektiğini vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, yorucu spor rutininin ardından en iyi arkadaşın yüksek protein değerleriyle 'ızgara tavuk göğsü' olduğunu belirtti.

Spor öncesi ve sırasında tüketilmesi gereken yiyecekler kadar, spor sonrası tüketilmesi gereken besinler kasları tamir etme, depoları yerine koyma ve tekrar enerji kazanma konusunda bir o kadar önem taşıyor. Sporcuda optimal beslenme için proteinin oldukça önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, "Kas dokusunun onarılması ve geliştirilmesi için gerekli olan protein, çocuk ve genç sporcularda büyüme ve gelişme için elzemdir.

Kasların güçlenmesini ve hacim kazanmasını sağlayan sağlıklı protein, spordan sonraki ilk 30 dakika ile 2 saat arasında yenildiği takdirde hızlı pompalanmaya devam eden kanın yardımıyla elektrolitleri hızlıca yenileyerek kaslar için gerekli enerjiyi yerine koyar ve kasları tamir eder. 1 porsiyonunda yaklaşık 26 gram protein barındıran ızgara tavuk göğsü spor sonrasında mutlaka yenilmelidir" dedi.

Bol vitaminli, düşük kalorili protein deposu

Sporcunun performansını arttıracak doğru besinlerin seçilerek tüketilmesi ve yeterli miktarda sıvı alımı büyük önem taşıyor. Tavuk ve hindi etinin harika bir yağsız protein kaynağı olmasının yanı sıra niasin ve B vitamini gibi diğer gerekli besin elemanlarını da içerdiğini belirten Pekcan, "Izgara tavuk göğsü yanında sotelenmiş ya da ızgaralanmış sebzelerden oluşan bir tabak, vitamin, protein açısından yüksek, yağ ve kalori oranlarıyla da ideal bir spor sonrası seçeneğidir.

Kas gelişiminde, kişilere en çok yardımcı olan haşlanmış ya da ızgara yapılmış tavuk eti, protein, potasyum, fosfor, demir, çinko açısından zengin, düşük yağ ve kolesterol içeriğiyle 1 porsiyon (100 gr) tavuk eti yaklaşık 26 gram protein içeriyor. Kolesterol için de tehdit oluşturmayan, ekonomik protein kaynağı ızgara tavuk göğsünün bir porsiyonu ise 109 kkal" dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe