Bel, Boyun ve Sırt Ağrılarında Tedavi Süresi

Yoğun iş temposu, duruş bozuklukları ve stres gibi faktörler bel, boyun ve sırt ağrılarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Yaşamı durdurma noktasına getiren bu ağrılardan ilaç ya da fizik tedavi ile kurtulmak her zaman mümkün olmuyor. 

Enjeksiyon yöntemi ise ağrıların dindirilmesinde etkili yollardan biri olarak sunuluyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Emre Durdağ, ağrılardan kurtulmak için kullanılan girişimsel tedaviler hakkında bilgiler verdi.

Ameliyat Gerektirmeyen Ağrılarda Uygulanıyor

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi, girişimsel ağrı tedavisini genellikle omurgaya yapılan enjeksiyon müdahaleleriyle uygular. Özellikle bel ve boyun bölgesinde kronik hale gelen ağrılardan kurtulmak için ameliyattan önce son çare olarak görülmektedir. Polikliniklere başvuran ağrılı hastaların bir kısmı için ameliyat gerekmektedir. Hastalardan bir bölümü ise uygun fizik tedavi ve ilaçlara rağmen ağrıları ile başa çıkamamaktadır. Ameliyat gerektirmeyen ancak diğer tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınamayan ağrılarda, girişimsel yöntemler önemli bir alternatif oluşturmaktadır.

Seçilecek Yöntem Tedavi İçin Önemli

Girişimsel ağrı tedavisinden önce, hastaların iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Uygun tetkikler ile ağrı kaynağı olabilecek bölgeler tespit edildikten sonra uygulanacak girişimsel yöntem belirlenmektedir. Ağrıları geçirmek için omurga veya ağrıyan bölgeye değişik ilaç rejimleri içeren enjeksiyonlar uygulanmaktadır. Bu enjeksiyonlar ağrının kesin kaynağının belirlenmesi ve tedavisinde büyük önem göstermektedir. Bunun yanı sıra, radyo frekans veya plazma yöntemiyle, ağrı yaratan bölgenin sinirlerinin yakılması esasına dayanan girişimsel yöntemler de kullanılmaktadır. Daha önce ameliyat olmuş, takiben sinir üzerindeki yapışıklıklara bağlı olarak ağrıları tekrar eden hastalarda uygulanan epiduroskopi yöntemi de ileri ağrı girişimleri içerisinde sayılabilir. Bütün bu yöntemler hasta ile konuşulup belirli bir düzen ve sıra içerisinde uygulanmaktadır.

Ağrı tedavisinin uygulanabilmesi için, ağrı sebebinin ameliyat gerektirmeyecek bir durum olması gerekmektedir. Belirtiler sonucunda yapılan tetkikler ameliyatı işaret ediyorsa girişimsel yöntemler yetersiz kalmaktadır. Bunun dışında kronik ağrı çeken her hastaya, girişimsel ağrı tedavisi uygulanabilmektedir. Kronik bel, boyun, sırt ağrılarında, ilaca dirençli baş ağrısında, siyatik sinir sıkışıklıklarında vetükenmişlik sendromu olarak bilinen fibromyaljide girişimsel ağrı tedavisi olumlu sonuçlar vermektedir.

Tedavi Süresi Kişiye Göre Değişiyor

Tedavi süresi ise ağrıya neden olacak durumların, her kişide farklılık göstermesi nedeniyle değişebilmektedir. Hastaların tedaviye verdiği tepki de tedavi süresi açısından önemlidir. Girişimsel tedavi uygulanan hastanın, sürekli ve yakından takibi tedavi sürecinde etken bir rol oynamaktadır. Sürekli takip sayesinde, tedaviyi sürdüren uzman, ağrıyı kontrol altına alamadığı durumlarda farklı yöntemler uygulayabilmektedir.

Hasta 3 Saatte Taburcu Olabiliyor

Girişimsel ağrı tedavisi hijyen açısından ameliyathane ortamında yapılmaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen enjeksiyonlar sırasında uygulanan tedavilerin hastaya anlatımı çok önemlidir. İşlemin bitmesinin ardından yapılan muayene sonrası hasta 2-3 saat içinde taburcu edilmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe