Hangi Yaşta Neleri Yemeli?

Sağlığınızı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitenizi yükseltmek için her yaşa özel beslenme takvimini gözden geçirin...

Diyetisyen Mine Bilge, "Yaşamın her döneminde önemli olan sağlıklı beslenme için bireylerin besin öğeleri gereksinimleri doğru saptanmalı ve kişiye özgü sağlık durumuna göre sağlıklı beslenme programları ile gereksinimlerin karşılanması gerekiyor" diyor. Diyetisyen Mine Bilge, hangi yaşta ne yenmesi gerektiğini anlattı.

0-1 Yaş Beslenmesi:
Anne sütü: İlk 6 ay anne sütü bebeğin bütün besin ihtiyacını karşılar. 6 aydan sonra ek besinlerde beraber 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmeli.

1-6 Yaş Beslenmesi:
Kalsiyum: Büyümenin hızlı olduğu bu dönemde süt, yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünlerinin yeterli miktarda alınması gerekiyor.
C vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, domates, brokoli mutlaka tüketilmeli. C vitamininden zengin kırmızı ve yeşil tatlı biberi bebeğinizin diş kaşıma aracı olarak kullanmasını sağlayabilirsiniz.
D vitamini: Kemiklerdeki kalsiyumun etkinliği için D vitamini gerekiyor. Somon, orkinos, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, D vitaminin iyi kaynakları arasında. 85 gram pişmiş somonla, neredeyse günlük ihtiyacın iki katı D vitamini sağlanabilir. Yumurta sarısı ve yoğurt da D vitamininin önemli kaynaklarından. D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Günde 15- 30 dakika güneşlenmek yeterli miktarda D vitamini almamızı sağlayacaktır.

6-12 Yaş Beslenmesi:
Demir: Kırmızı etler, sakatatlar, yumurta, tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli.
Protein: Kas kitlesinin hızla arttığı bu dönemde protein alımı önem kazanıyor. Et,süt, yumurta, kurubaklagiller gibi protein kaynakları tüketilmeli.
Taklit: Ebeveynleri taklit ettikleri bu dönemde anne ve babanın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını uygulamaları oldukça önemli.

12-18 Yaş Beslenmesi:
Kahvaltı: Yapıla araştırmalar kahvaltı yapan öğrencilerin, yapmayanlara göre okul başarılarının daha iyi olduğu, dikkat dağınıklıklarının ise daha az olduğunu gösteriyor.
Su: Saçtan tırnağa bütün hücreler suya ihtiyaç duyar. Bu dönemde kazanılan düzenli ve yeterli su içme alışkanlığı ilerleyen dönemlerde yeteri kadar su tüketmelerini sağlayacaktır.
Ödüllendirme: Bu dönemde ödüllendirme veya cezalandırmada yemeklerin kullanılmaması önemli. ‘Ispanağını bitirirsen çikolata yiyebilirsin’ gibi ödüllendirmeler az tüketmesini istediğiniz sağlıksız besinlere olan ilgilerini artırır.

18-30 Yaş Beslenmesi:
Folik asit: Sağlıklı yeni hücreler üretmek için vücut folik asiti kullanır. En iyi kaynakları karaciğer, diğer organ etleri, yaprak sebzeler, kurubaklagiller ve diğer tohumlardır.
Antioksidan besinler: Bu beslenme tarzı sadece genç ve sağlıklı görünüm kazandırmakla kalmaz, bağışıklığı güçlendirir, enerji seviyesini yükseltir. Karpuz, domates, greyfurt, kayısı, mango, havuç, siyah dut, vişne, kiraz ve üzüm tüketin.

30-50 Yaş Beslenmesi:
Lifli besinler: İlerleyen yaşlar kansere yakalanma riskini de artırır. Posa zararlı maddelerin bağırsaktan daha hızlı geçmesini sağlayarak bizi kansere karşı korur. Başta nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagiller olmak üzere, tam buğday ekmeği, çok tahıllı ekmek, kepekli makarna ve esmer pirinç gibi rafine edilmemiş tahıllar, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, taze ve kurutulmuş meyveler sebzeler, kahvaltılık tahıl gevrekleri başlıca posa kaynaklarını oluşturmaktadır.
Omega-3: Vücudun enerji üretimine katkıda bulunur. Bu nedenle Omega-3'ten zengin bir beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor. Yağlı balıklarda, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

50 Yaş Üstü Beslenme:
Kalsiyum: Zayıflayan kemiklerin kalsiyum ihtiyacı fazlaca artar. Her gün mutlaka 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketin.
Çinko: Saç, cilt, tırnak, kemikler, yara iyileşmesi için gerekli olan çinko deniz ürünleri, badem, ceviz, yumurtada bol miktarda bulunmaktadır.
D vitamini: Alzheimer riskini azaltmak için günde 15- 30 dakika güneşlenmek, yeterli porsiyonda yağlı balıklar tüketilmelidir.
B12 vitamini: İlerleyen yaşla beraber emilimi azalan B12 vitamini unutkanlık, halsizlik, yorgunluğu beraberinde getirmektedir. Günlük beslenmeye ek olarak doktor gözetiminde mutlaka B12 eklenmelidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !