Kadınlarda tıbbi bakım: Jinekolojik muayene

Kadınlar, jinekolojik muayeneden çekinmeden tıbbi bakımlarına özen göstermeli…

Tüm kadınların, hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi yılda bir kez kontrol amaçlı jinekolojik muayene yaptırması gerekiyor. Bu sayede bazı hastalıkların erken tanısı konulabiliyor. Jinekolojik muayene kadın hastalıkları ile ilgili veya gebelik ile ilgili şikayetleri olan hastalara, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılıyor.

Daha önce hiç jinekolojik muayene olmamış bayanlar bu muayeneden ilk seferinde çekinebiliyor veya korkabiliyor, ancak muayene en fazla 1-2 dakika sürüyor ve ağrı veren bir işlem yapılmıyor. Daha önce muayene olmuş bayanlar bunun kolay bir işlem olduğunu gördükleri için hiç çekinmeden rahat bir şekilde muayene olmaya gidiyorlar.

Birçok kadın için ilk jinekolojik muayene oldukça tedirgin edici gözükse de önemi düşünüldüğünde bu randevunun kesinlikle ertelenmemesi gerekiyor. Kadınların bu randevuda nelerle karşılaşacağını bilmesi endişelerini yenmesinde yardımcı oluyor. Öncelikle kişisel, ailesel, cinsel ve tıbbi öyküler alınıyor. 

Jinekolojik muayene yapılıyor ve laboratuvar testleri isteniyor. Ayrıca rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı smear testi, muayene sırasında yılda bir alınıyor. Muayenenin adet kanamasının olmadığı bir dönemde yapılması gerekiyor. Adet kanaması hem laboratuvar testlerinin sonuçlarını hem de muayeneyi etkiliyor. Muayene öncesindeki birkaç gün vajinal duş ve krem kullanımından kaçınmak gerekiyor.

Jinekolog Op. Dr. Faruk Demir konuyla ilgili olarak: “İlk randevudan önce sorulmak istenen soruların belirlenerek not alınması randevunun daha verimli geçmesini sağlar. Jinekoloğa verilen tüm özel bilgiler gizli kalır. Yanlış ya da eksik bilgi verilmesi tedaviyi ve sorunların belirlenmesini olumsuz etkiler. 

Jinekolojik muayenede son adet tarihi, adet döngülerinin uzunluğu, adet kanamasının ne kadar sürdüğü, ara kanamaların olup olmadığı, genital ağrı, kaşıntı ve akıntı varlığı, aile fertlerinde görülen hastalıklara ait bilgiler, önceden geçirilmiş hastalıklar, cerrahi işlemler ve kullanan ilaçlar, sigara, alkol ve beslenme alışkanlıkları hakkında doğru bilgileri doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir.

Jinekolojik muayene ağrıya yol açmayan kolay ve beş dakikadan fazla sürmeyen bir işlemdir. Çekinmeden rutin kontrollerinizi yaptırmanız, sağlığınız açısından son derece yararlı olacaktır.” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe