Gebeliğin en karmaşık zamanı

Gebeliğin en sık rastlanan karışıklık hali; tekrarlayan düşükler... Gebeliğin ilk üç ayında ard arda en az iki kez ortaya çıkan ve kendiliğinden oluşan düşüklerin nedenleri bu yazımızda.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, düşük yapma riskinin düşük sayısı arttıkça çoğaldığına dikkat çekiyor. Üst üste 4 düşükten sonra tekrarlama riskinin yüzde 50'ye kadar yükseldiğini belirtiyor. 

 Anne olma yaşının tekrarlayan düşükleri artırdığını, bunun yanı sıra erken doğum ve dış gebelik riski oluşturduğunu vurgulayan Partalcı, genellikle 35 yaş üstü kadınların iki düşükten sonra vakit kaybetmeden laboratuar çalışmalarına başlaması gerektiğini, zaman kaybının anne olma ihtimalini azatlığını söylüyor.

Pek Çok Sebebi Olabilir

Op. Dr. Serhat Partalcı; tekrarlayan düşüklerin rahmin yapısal bozukluklarından ve rahim ağzının yetersizliğinden, hormonal ve kromozomal bozukluklardan, enfeksiyonlardan, çevresel ve diğer faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

1) Rahim: Rahim ağzı yetersizliği; gebeliğin 4. ve 6. aylarda rahim ağzının sancısız bir şekilde açılması ve gebelik zarlarının yırtılması sonucu bebeğin dışarı atılmasıyla ortaya çıkıyor. Rahimin yapısal bozukluklarında ise myomlar, rahim içi yapışıklıklar, rahim için bölmenin olması, çift rahim ve diğer şekil bozuklukları oluşuyor. Tedavisi genellikle cerrahi oluyor.

2) Hormonal bozukluklar: Kontrol altında olmayan şeker hastalığının, yumurtlamayla ilgili aksaklıkların oluştuğu adet düzensizliğinin, tiroid bezi hastalıklarının düşüklere sebep olduğu belirtiliyor. İlaçlı tedavi veya gerekli durumlarda cerrahi müdahale yapılabiliyor.

3) Enfeksiyonlar: Virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların gebelik düşüklerini oluşturabileceği, özellikle “kızamıkçık” hastalığının en tehlikeli enfeksiyon olduğu vurgulanıyor.

4) Kromozomal bozukluklar: Tekrarlayan düşüklerde çiftlerin yüzde5'inde anne-babaya ait kromozomal bozukluklar olduğu, çiftlere yapılacak genetik incelemenin önemli olduğu belirtiliyor.

5) Çevresel ve diğer faktörler: 35 yaş üzeri kadınların genç kadınlara göre normal gebelik ihtimali büyük ölçüde azalıyor, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda düşük riskinin %50'ye yaklaştığı belirtiliyor. Sigara ve alkol kullanımı düşük riskini arttırdığı ve kadınların bu riskler konusunda eğitilmesinin gerektiği vurgulanıyor.

Düşük Kaderiniz Değil!

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; tekrarlayan gebelik kayıpları ile karşılaşan ailelere bunun bir kader olmadığını söylüyor ve bu ailelerin öncelikle buna inanması gerektiğini vurguluyor. Bu inançla ve sabırla doktoru ile işbirliği içinde gerekli önlemleri alabileceklerini belirtiyor. Nedeni öğrenilerek tedavi edilen kişilerin, başarılı gebelik oranlarının çok yüksek olabileceği (Yüzde 90) unutulmaması gerektiğini sözlerine ekliyor.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe