Masa başında çalışmak zor iş


Ofis çalışanlarının ofiste uzun süre aynı pozisyonda oturarak çalışmaları ve bilgisayar kullanmaları; boyun, omuz ve sırt sağlıklarını tehlikeye atıyor. Ama korkmayın, ofiste çalışarak da sağlıklı olabilirsiniz.

Ofis çalışanlarının ofiste uzun süre aynı pozisyonda oturarak çalışmaları ve bilgisayar kullanmaları; boyun, omuz ve sırt sağlıklarını tehlikeye atıyor. Bu kişilerde boyun ve bel fıtığı oluşma riski daha fazla görülüyor.

Tüm gün bilgisayar karşısında hareketsiz oturmak veya masa başında çalışmak, vücut sağlığımızı bozuyor. Bunun sonucunda; yürüyüş bozuklukları, kamburluk, el bileklerinde karpal tünel sendromu ve bacaklarda varis gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Oysa masa başında uygulanabilen egzersizlerle tüm bu sorunlardan korunmak mümkün hale geliyor. Uzman Fizyoterapist Hürkan Ak-kuzu sadece bir-iki dakika yapacağınız egzersizlerle sağlığınızı koruyabileceğinizi belirtiyor.

İşte yapmanız gerekenler:

1. SIRTINIZIN ANATOMİK YAPISI BOZULMASIN
Sırtınızı dümdüz geriye yaslayın ve monitöre doğru bakın. Eğer aşağı veya yukarı bakıyorsanız, koltuğunuzun ekranınızla aynı düzlemde olmasına özen gösterin. Görüş sorununuz yoksa kendinizi sandalyenizde bu şekilde oturmaya alıştırmak için bir süre emniyet kemeri benzeri bir araçla koltuğa sabitlenin. Bir süre sonra duruş şeklinizin düzeldiğini göreceksiniz.

2. EL VE BİLEK SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Bileklerinizin dirseklerinizden biraz daha aşağıda olduğun -dan emin olun. Bu durum "karpal tünel" sendromundan korunmanızı sağlayacaktır. Dizlerinizin kalçanızdan hafif yüksekte olmasına ise dikkat edin.
Ayaklarınız düz bir zemin veya bir yükseklik üzerinde durabilir. Her yarım saatte bir ayağa kalkmaya özen göstermeli, bacaklarınızı sıkıp gözlerinizi dinlendirmelisiniz. Bu hareket, varis ve bacaklarınızda oluşabilecek kan pıhtılaşmasını önleyecektir.

3. DİK OTURUN KAMBUR DURMAYIN
Klavye kullanımı veya masa başında yanlış pozisyonda çalışmak, kamburluğa neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için kollarınızı birini kucaklaya -cakmış gibi açın, bileklerinizi dışa doğru hareket ettirmeye çalışırken omuzlarınızı geriye itin. Kürek kemiği bölgenizde bir sıkılaşma hissedeceksiniz. Karın kaslarınız gerildiğinde birkaç dakika öyle durun. Bu hareketi koltuğunuzda uzun süre oturduktan sonra da yapabilirsiniz. Otururken kollarınızı, boynunuzu ve tüm bedeninizi sıkmanız dik durmanıza yardımcı olacaktır.

4. DÜZENLİ NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN
Birkaç kez derin nefes alın. Ardından birkaç dakika nefesinizi tutarak sabit kalmaya çalışın. Otururken sırtınız dik, vücudunuz sıkı olsun. TV izlerken veya telefonda konuşurken de basit hareketler yapmaya çalışın. (Otururken ayağınızla top sektirmek vb.) Bunu kolayca yapabilir hale gelene kadar tekrar edin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !