Kanserin doğal savaşçıları

Yapılan diyet, lif oranı yüksek meyvelerden, yeşil yapraklı sebzelerden, kuru baklagillerden, kuruyemişlerden, tam tahıl ürünlerinden ve omega3 yağ asitleri içeren deniz ürünlerinden oluşmalıdır.

Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması ile karakterize olan kanser, insanların belkide en korkulu rüyalarından biri. Ortalama insan ömrünün uzadığı günümüz toplumunda, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki ölüm nedenidir. Bir erkeğin herhangi bir kansere yakalanma riski yüzde 43,4 iken, bu oran kadınlarda yüzde 38'ler civarında.

Kanserlerin çoğunun nedeni tam anlaşılamamış olmakla beraber, kalıtsal nedenler ve çevresel faktörler bu hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynarlar. Sigara, çeşitli viral enfeksiyonlar, radyasyona maruz kalmak ve beslenme alışkanlıkları önemle üzerinde durulması gereken çevresel faktörlerden bazıları. Yapılan araştırmalara göre şişmanlarda, şeker hastalarında, diyetsel yağ ve proteini fazla alanlarda kanser daha sık görülmektedir.

Çağımızın hastalığı olan kanserden korunmak için öneriler

Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak gereklidir. Kalori kısıtlamasının ve düzenli egzersizin tümör büyümesini durdurduğu yıllardan beri bilinmektedir.

Günlük toplam kalorinin yüzde 30'un dan azını yağlar oluşturmalıdır. Mümkün olduğu kadar az yağlı beslenmek, tereyağı, margarin gibi doymuş yağların miktarını azaltmak gereklidir. Bu tür yağları fazlasıyla tüketmek bağırsak, rektum, meme ve rahim kanserlerine yol açabilmektedir.

Günlük protein tüketimi toplam kalorinin yüzde 15'ini geçmemelidir. Daha çok beyaz etler tercih edilmeli, kırmızı et haftada en fazla 1-2 gün tüketilmeli ve işlenmiş et ürünlerinden (şarküteri) uzak durulmalıdır. Aşırı protein tüketimi meme, bağırsak, rahim, pankreas ve böbrek kanserlerini tetiklemektedir.

Diyetteki şeker ve tuz fazlalığıda, pankreas, mide ve bağırsak kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar tatlılardan, tuzlu salamuralardan ve turşulardan uzak durmak gereklidir.

Alkol kullanılıyorsa alımı iyice azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır.

Yiyecekleri pişirirken yüksek ısıda kızartmak, kömürde ızgara yapmak yerine, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini uygulamak gerekir.

Diyet, lif oranı yüksek meyvelerden, yeşil yapraklı sebzelerden, kuru baklagillerden, kuru yemişlerden, tam tahıl ürünlerinden ve omega3 yağ asitleri içeren deniz ürünlerinden oluşmalıdır.

Vitamin C, folik asit, selenyum, betakaroten, vitamin D, kalsiyum ve magnezyumun da koruyucu etkisi vardır. Özellikle soya fasulyesi, brokoli, maydanoz, lahana, kayısı, sarımsak, ıspanak, fındık, zeytinyağı, incir, havuç ve domates mucizevi etkileri olan gerçek doğal kanser savaşçılarıdır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bilgi edinin
Accept !
Bumerang - Yazarkafe